A fruktóz egy egyszerű cukor (monoszacharid), amely természetesen előfordul a gyümölcsökben, mézben és sok feldolgozott élelmiszerben. Fruktózintolerancia esetén a fruktóz felszívódása a vékonybélben részlegesen vagy teljesen károsodik, így a cukor a vastagbélbe jutva erjedésnek indul – ami gázképződést, puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést okozhat.
Különbséget kell tenni:
- Örökletes fruktózintolerancia (HFI) – genetikai enzimhiány, ritka
- Fruktózmalabszorpció – gyakoribb, funkcionális emésztési zavar
Alacsony fruktóztartalmú, jól tolerálható élelmiszerek:
- Banán (érettebb állapotban)
- Kivi, citrom, áfonya
- Rizs, burgonya, gluténmentes gabonák
- Hús, tojás, hal (frissen elkészítve)
A megfelelő étrendi tervezés célja, hogy elkerüljük a magas fruktóztartalmú, és fruktóz-glükóz arányban nem ideális ételeket, miközben biztosítjuk a szükséges tápanyagokat – például prebiotikumokat, ha tolerálható.