A gluténmentes étkezés mára nemcsak egy diéta, hanem egy divatirányzat is lett, amit sokan választanak egészségmegőrzés céljából. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a gluténmentes étrend csak akkor indokolt, ha valaki valóban gluténnal összefüggő betegségekben szenved.
Három fő indikációja van a gluténmentes étrendnek:
- Cöliákia (gluténszenzitív enteropátia): autoimmun betegség
- Búzaallergia: klasszikus allergiás reakció búzafehérjékre
- Nem cöliákiás gluténérzékenység: nem autoimmun, de tüneteket okoz
Gluténmentes termékek fogyasztása egészséges embereknél felesleges lehet, sőt, egyes esetekben még hátrányos is lehet – ha nem pótolják a kieső rost- és vitaminbevitelt.
Egészséges gluténmentes alapanyagok:
- Hajdina, köles, quinoa, barna rizs
- Gluténmentes zab (tanúsított)
- Lencse, csicseriborsó (ha tolerálható)
A gluténmentes étrend akkor jó, ha tudatosan, tápanyagokban gazdagon állítjuk össze – ebben dietetikus tud leginkább segíteni.