Gluténmentes étrend: divat vagy valódi szükséglet?

A gluténmentes étkezés mára nemcsak egy diéta, hanem egy divatirányzat is lett, amit sokan választanak egészségmegőrzés céljából. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a gluténmentes étrend csak akkor indokolt, ha valaki valóban gluténnal összefüggő betegségekben szenved.

Három fő indikációja van a gluténmentes étrendnek:

  1. Cöliákia (gluténszenzitív enteropátia): autoimmun betegség
  2. Búzaallergia: klasszikus allergiás reakció búzafehérjékre
  3. Nem cöliákiás gluténérzékenység: nem autoimmun, de tüneteket okoz

Gluténmentes termékek fogyasztása egészséges embereknél felesleges lehet, sőt, egyes esetekben még hátrányos is lehet – ha nem pótolják a kieső rost- és vitaminbevitelt.

Egészséges gluténmentes alapanyagok:

  • Hajdina, köles, quinoa, barna rizs
  • Gluténmentes zab (tanúsított)
  • Lencse, csicseriborsó (ha tolerálható)

A gluténmentes étrend akkor jó, ha tudatosan, tápanyagokban gazdagon állítjuk össze – ebben dietetikus tud leginkább segíteni.

További tartalmakért:

Ezek is érdekelhetnek:

Kérdésed van?